Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmysl TEĎ omezit dopravu na náměstí v ČB

Tématem uplynulého týdne v Českých Budějovicích bylo bezesporu rozhodnutí rady města o omezení dopravy a zrušení 25 parkovacích na náměstí Přemysla Otakara II.

Protože v médiích dostali prostor především zastánci tohoto řešení, po dlouhé době jsem sedl a napsal článek, ve kterém bych rád shrnul, proč takové rozhodnutí považuji z mnoha důvodů za nesmyslné.

Proč zrovna TEĎ?

Hlavní otázkou, kterou si na dané téma kladu a nemohu najít rozumnou odpověď, je Proč TEĎ? Máme nějaká nově vybudovaná parkovací místa, že můžeme jiná rušit? NE! Máme vybudovanou nějakou jinou komunikaci, po které může 4500 aut využívajících náměstí pro přejezd města z jedné strany na druhou? NE! Stala se situace na náměstí neúnosnou a občané volají po změně? NE! Tak proč tedy?

Koalice se na začátku volebního roku probudila?

Jednou z odpovědí, proč se k tomuto rozhodnutí současná koalice odhodlala, by mohlo být zjištění současného vedení města, že po třech letech nicnedělání dospělo do volebního roku, a bylo by tedy vhodná prokázat nějakou aktivitu. A protože omezovat a bořit je mnohem jednodušší (a především rychlejší) než tvořit, bylo dílo dokonáno. Že nápad nemá žádný racionální základ? Nevadí. Že máme historickou zkušenost, kdy po krátké době omezení ulice U Černé věže byl nápad na nátlak občanů zrušen? Nevadí. Je třeba být vidět, ať budějcký lid vidí, že tu vlastně nějaké vedení města je.

Vítězství osobních zájmů dua Thoma – Pražák

Z radnice zaznívají hlasy, že hlavními tahouny idey omezení náměstí byli náměstek Thoma a radní Pražák (oba HOPB). Tyto hlasy by reálný základ mít mohly, protože náměstek Thoma se podle dostupných informací rozhodl přestěhovat do České ulice, kde chce mít pro své bydlení asi ještě větší klid než současné polomrtvé centrum, a zájmy radního Pražáka v našem městě sahají přesně od náměstí Přemysla Otakara II. po Mariánské náměstí. Jsou tedy zaměřeny na Krajinskou ulici, která je se jménem rodiny Pražáků spojena už dlouho. Možná by ale bylo fajn, kdyby naši radní pracovali více pro občany města než pro sebe.

Tragická komunikace vedení města

Zároveň by bylo fajn, aby takováto rozhodnutí, byla více diskutována s občany nebo aspoň v zastupitelstvu dřív, než dojde k jejich realizaci. Jakým kontrastem je komunikace současného hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, který před důležitými rozhodnutími svolá zástupce všech zastupitelských klubů a chce znát jejich názor. Ale to, že současná městská koalice ANO + HOPB + TOP09 + KDU + STAN a Čisté Budějovice komunikaci s občany ani opozicí nezvládá, není nic nového. Vše jen potvrzuje fakt, že v médiích omezení náměstí nejvíce obhajoval předseda dopravní komise Jan Mádl, což je u takto zásadního rozhodnutí naprosto ojedinělé. Čekal bych, že celou záležitost bude vysvětlovat sám primátor nebo aspoň resortní náměstek.

Město není řízeno

Současné vedení města je slabé a pasivní. Neexistuje koncepce na dlouhodobý rozvoj města, a my tak z Budějovic pouze přihlížíme rozvoji jiných měst v regionu jako je Písek nebo Tábor. Primátora Svobodu považuju za slušného člověka, ale manažersky velmi slabého, v čemž mu zdárně sekundují i jeho náměstci.

Nejdřív budovat nová řešení a až poté měnit zavedenou současnost

Myšlenku změnit současný režim v centru města bych úplně nezabíjel. Ale MUSÍ NA NI BÝT VHODNÁ DOBA a ta teď není. To znamená, nabídněme občanům dostatečně komfortní přístup na náměstí, ať podnikatelé v centru města nepřijdou o svoji klientelu ani možnosti zásobování svých provozoven a ať lidé mají dostupné banky a úřady. Pak teprve otevřeme širokou diskusi, zda nenazrála doba na změnu provozu v centru. Zkrátka a dobře, do budoucna je nutné o zásadních rozhodnutích více přemýšlet. Už naše babičky říkaly – dvakrát měř, jednou řež.

Autor: Petr Maroš | neděle 30.1.2022 18:11 | karma článku: 21,44 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Petr Maroš

Hrdost je formována činy, ne řečmi

Bez ohledu na aktuální situaci na bojišti, Ukrajina jednou bude znovu svobodná. Je otázkou, jestli to bude za měsíc nebo za několik let, ale bude.

26.2.2022 v 9:22 | Karma: 16,55 | Přečteno: 364x | Diskuse| Politika

Petr Maroš

Zapomenuté hodnoty: Svoboda

Doba je taková, jaká je – rychlá a názorově černobílá. Lidé chtějí přijímat názory, že to či ten je černý nebo bílý, aby si ho sami tak mohli zaškatulkovat a hotovo. Hlavně moc o ničem nepřemýšlet.

17.11.2015 v 8:02 | Karma: 8,56 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní

Petr Maroš

Cítím morální povinnost chránit Evropu pro své děti

Když jsem v nedělních Otázkách Václava Moravce slyšel říkat teologa Tomáše Halíka, že Evropa má morální povinnost přijímat uprchlíky z Blízkého východu a Afriky, nesouhlasně jsem vrtěl hlavou. Říkal jsem si – jsem amorální nebo pouze věc vidím naprosto odlišně?

17.12.2014 v 7:21 | Karma: 40,19 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Petr Maroš

Neschopnost státu opět na bedra podnikatelů

Neschopnost státního aparátu mne vždy dokáže zvednout ze židle. A přenesení jeho neschopnosti na občany (nebo v tomto případě na podnikatele) ještě víc. A tak 25 let po revoluci, která nám přinesla svobodu, jsme stále více svazováni různými nařízeními a regulacemi, jež nám svobodu zase postupně odebírají.

8.11.2014 v 10:09 | Karma: 25,94 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Petr Maroš

Vedení Sparty, začněte něco činit, prosím!

Jsem sparťan a vždycky budu. Po čtvrtečním zápase Sparty na Slovanu Bratislava ale opět nemám být v tomto směru příliš na co hrdý. Fotbal nestál za moc a z vystoupení pár desítek „kolegů fanoušků“ mrazilo v zádech.

25.10.2014 v 15:40 | Karma: 41,86 | Přečteno: 6972x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1316x

Seznam rubrik